Integration i oroliga tider

18 augusti 2017 | 09:00

Internationell konferens på Moriskan, Malmö

Intresset av ett internationellt utbyte ökar. Många nyanlända jämför sin erfarenhet med vänner eller familj som integreras i andra samhällen. Hur kommer det sig att integration ser så olika ut och vad har vi att lära av varandra? Ensamkommandes förbund bjuder in till ett internationellt seminarium tillsammans med fem föreläsare från runtom i världen som kommer för att tala om deras erfarenhet och lärdomar kring integration.

Seminariet vänder sig till dig som arbetar inom introduktionsenheten, integrationsprojekt, skola, hem för ensamkommande, flyktingmottagande, arbetsförmedling, socialtjänst, kommun, landsting, politiker, SFI, Migrationsverk, försäkringskassa, frivillighetsorganisationer, studenter mm.

Språk: svenska och engelska

Kostnad: ordinarie pris 890 kr, studentpris 190 kr.

(Om ni anmäler mer än 5 pers. får ni 100kr rabatt per person).

Eventuellt överskott på seminariedagen går till föreningen Ensamkommandes Förbund och Mötesplatsen Otto i Malmö, för nyanlända ungdomar.

Anmäl dig till: seminarium@ensamkommandesforbund.se 

Arrangörer

Ensamkommandes förbund – Förbundet startade maj 2013. Flera olika projekt drivs av organisationen som har sitt huvudsäte i Malmö och arbetar för ett bra och värdigt mottagande av barn och ungdomar.

1000-tals nyanlända ungdomar har hittat nytt framtidshopp i Sverige tack vare föreningen.

Föreläsare

Föreläsare från fem olika länder berättar från egen erfarenhet hur dem arbetar med integration samt deras resa att själva integreras i samhällen samt sökandet av en identitet.

Navid Modiri, Sverige

Man brukar prata om att tänka utanför boxen. Jag har vuxit upp mellan boxarna. Jag flyttade med min familj till Sverige 1985 från Iran och jag fick hjälpa mina föräldrar att förstå det nya landet och det nya landet att förstå mina föräldrar

Yonous Muhammadi, Grekland

Född och uppväxt i Afghanistan. Under sin flykt från talibanerna fick Yonous uppehållstillstånd i Grekland och även där som hans arbete fått sitt urspung. Han har under lång tid arbetat för kvinnors rättigheter och säkerhet mot våld samt varit ambassadör för White Ribbon, Hans arbete har hyllats av Human Rights Watch och internationellt för dess påverkan. Yonous Muhammadi, president av Greklands forum för flyktingar (GFR) berättar om flyktingars rättigheter i Grekland där han sedan en tid tillbaka har asyl efter att själv flytt från hotet av talibanerna i Afghanistan.

Masooma Torfa, Tyskland

Master examinerad från Universitet Hohenheim och arbetar som integrations koordinator för nyanlända i Tyskland. Aktiv medlem inom organisationen START i Tyskland och RISE (Refugees Ideas and Solutions for Europé) internationellt. Masoomas arbete inkluderar både integration i Grekland som Tyskland.

Najib Obaid Babakerkhail, Frankrike

Trots sin unga ålder en master i International Public Management with concentration in Human Rights and EuropeAsian studies, pratar sex olika språk flytande och har 10 års erfarenhet av att arbeta med de mänskliga rättigheterna. En av organisationerna han varit involverad i är internationella organisationen RISE (Refugees’ Idea and Solutions for Europe) som arbetar för att lyfta flyktingars egna röst och berättelser utan mellanhand. Idag är Obaid chef förFrench Refugee Council.

Spogmai Jabarkhail, Sverige

Arbetar på boende för ensamkommande ungdomar i Sverige. Kom till Skandinavien som 5-åring och vuxit upp i en familj med många bröder i Norge. Redan som 11-åring upptäckte hon skillnaden mellan att vara afghansk eller västerländsk tjej/kvinna.

Jenny Anderberg, Sverige

Arbetat för Ensamkommades Förbund och flera olika biståndsorganisationer, har bl a, varit Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén, rest flera gånger i Afghanistan, har varit koordinatör i Namibia för Afrikagruppera och är idag verksamhetschef för Furuboda. Har varit familjehem för en afghansk pojke.

Omid Mahmoudi, Sverige

Grundare och ordförande för Ensamkommandes Riksförbunds. Vunnit flera priser för sitt arbeter, både om integration, politiskt och socialt. Tidigare skrivit en bok om sin resa och en annan som ska publiceras på svenska i slutet på 2017. Precis som många andra som flytt till Sverige har han gjort allt för att överleva.

Program

09.00- 09.30 Kaffe, te och mingel

09.30- 09.45 Inledning och presentation

Omid Mahmoudi

09.45- 10.45 flykt, integration och mellanförskap

Navid Modiri

10.45- 11.45 Internationellt arbete för att lyfta individers egna röst

Najib Obaid Babakerkhail

11.45- 13.00 Lunch

13.00- 14.00 Integration i osäkra tider och ett arbete för kvinnors rättigheter

Yonous Muhammadi Grekland

14.00- 15.00 Att växa upp klämd mellan kulturer

Spogmai Jabarkhil

15.00- 15.15 Paus

15.15-16.15 Utmaningar för Integration i Tyskland

Masooma Torfa

16.15-17.00 Panel med frågor, diskussion, samtal

Konferencier: Jenny Anderberg

Varmt välkomna!