Världsartist från Mali till Malmö

Fatoumata Diawara från Wassoulou, Mali, kommer till Malmö lördag 3 november för konsert med fullt band. Konserten arrangeras av Mix Musik och Moriska Paviljongen. Biljetter släpps på fredag 23 mars kl 10:00.

Hur många världsstjärnor kan komma från Mali egentligen? Ett politiskt ostabilt land, fattigdomen är utbredd men den starka kulturen fortsätter att leva och levererar den ena stjärnan efter den andra. En annan sak som utmärker Mali är de många starka kvinnliga artisterna som tar plats i landet och på världens scener. Fatoumata Diawara är en efterlängtad bokning! säger Eva Omagbemi, bokare på Mix Musik.

Fatoumata Diawara började sin karriär som skådespelerska och blev känd i Västafrika och Europa när hon fick huvudrollen i Dani Kouyatés film ”Sia”. Efter den rollen kom många erbjudanden och mot sin familjs vilja flyttade hon till Paris för att fortsätta jobba som skådespelerska. Hennes röst upptäcktes snabbt och Fatoumata Diawaras karriär som sångerska tog fart. Hon blev uppmuntrad av sin artistkollega och vän Rokia Traore (Mali) att börja spela gitarr. För Fatoumata var det en stor händelse, att en Malisk tjej skulle spela akustisk gitarr och hon frågade sig själv varför gitarren endast skulle vara för män? Så hon började lära sig, spela och komponera. År 2011 släppte hon sitt första fullängdsalbum ”Fatou”.

– Med glädje och stolthet vill Moriskan bidra, främja och förstärka vikten att världsmusik ska ta plats och leva vidare. Vi vill att Malmö ska få uppleva en oförglömlig livekonsert med en utav världens mest kända världsmusiker nämligen fransk-maliska skådespelerskan och kvinnorättskämpen Fatoumata Diawara, säger Ibbe Ceesay, producent på Moriska Paviljongen.

Fatoumata Diawara har ett starkt samhällsengagemang. Under krisen i Mali samlade hon Malis musiker till en manifestation för fred i landet genom sången ”Mali-Ko”. På den nyligen släppta singeln ”Nterini” från hennes kommande album, ”Fenfo”, som släpps i maj 2018, speglar hon flyktingkrisen i världen. Hon är en av Malis mest framstående artister i den yngre generationen och har samarbetat med bl.a. Oumou Sangaré, Herbie Hancock och Dee Dee Bridgewater. År 2014 fick hon den franska hedersutmärkelsen ”Chevalier de l’ordre des art et lettre”.

Konserten den 3 november kommer med en palett av akustisk gitarr, bas, slagverk och keyboard. Kvällen inleds med ett förband kl 20:00.

Bandet:
Fatoumata Diawara – sång, gitarr
Arecio Smith – keyboard
Jean Baptiste Ekoué Gbadoe a.k.a JB – slagverk
Sekou Bah – bas
Yacuba – gitarr

Information:
Biljetter släpps fredag 23 mars kl 10.00
Early Bird 250 kr
Ordinarie pris 290 kr
Dörrar kl 19.00
18 årsgräns

Video:
”Nterini”: https://youtu.be/4gmGL5SqhaY
”Timbuktu Fasso”: https://youtu.be/8yOfimHhARw

Facebook:
https://www.facebook.com/FatouMusic/
https://www.facebook.com/Mixmusik
https://www.facebook.com/Moriskapaviljongen