Curious Classics – Konsertserie med klassiska musiktraditioner från hela världen

I oktober är det premiär för festivalen Curious Classics – en festival som lyfter fram klassiska musiktraditioner från olika delar av världen. Arrangörer av festivalen är Re:Orient och Uppsala Konsert och Kongress.

Begreppet klassisk leder lätt till associationen västerländsk klassisk musik, men som denna festival visar finns klassiska traditioner i olika delar av världen. Programmet lyfter fram excellenta utövare från så skilda traditioner som Azerbajdzjansk mugham till Malinesisk mande-tradition och kinesisk klassiskmusik, mm. Festivalen innehåller så väl konserter, seminarier, barnaktiviteter och workshops.

Den 16 april släpps biljetterna till konsertprogrammet i vilket ni kan finna bland annat Marcel Khalife (Libanon), Houmayoun Sakhi (Afghanistan), Fargana Qasimova (Azerbajdzjan), Trio Da Kali (Mali) och Kayhan Kalhor (Iran).

Delar av konsertprogrammet kommer också framföras på Moriska Paviljongen i Malmö. Workshops sker på, och i samarbete med, Kungliga Musikhögskolan.  Inom seminarieprogrammet finner ni bland annat musikjournalist Michael Church som gett ut boken The Other Classical Musics samt professor Theodore Levin som kommer tala om musikens utveckling längs Sidenvägen. Därtill arrangerar vi tillsammans med Kungliga Musikaliska Akademin en Klingande Akademi under festivalen.

Festivalen möjliggörs genom stöd från Musikverket, Uppsala Kommun samt Aga Khan Music Initiative.

Presskontakt Re:Orient
Kholod Saghir – Producent/Re:Orient
Mail: kholod@reorient.se
Tel: 070 419 94 80
www.reorient.se