Fanny Gunnarsson Quartet: Night of Stars

19 april 19:00

Releasekonsert – Night of Stars

Det äntligen blivit dags för Fanny Gunnarsson Quartet att släppa ny skiva: Night of Stars. Detta firas med en releasekonsert! Rykande färska vinylskivor finnes till försäljning. Kvällen till ära är bandet förstärkta med extra blås i form av Ludvig Samuelsson på barytonsaxofon och Petter Hängsel på trombon.

Fanny Gunnarsson – piano, sång, komposition // Karolina Almgren – sopransaxofon // Kristian Rimshult – kontrabas // Hannes Olbers – trummor

I Night of Stars tar Fanny Gunnarsson Quartet med lyssnaren på en resa genom det stora och det lilla. En resa som börjar med en soft vind i ”Mistral” som sedan växer och blir allt större och starkare för att till sist drunkna helt i musiken. Vinden för oss vidare mot de klara stjärnhimlarna i ”Somewhere” där allting känns och är oändligt. Genom de åtta låtarna löper en glödande röd tråd som binder ihop helheten, från den slingrande och pockande pianoslingan i ”Linger” till den bakåtblickande melankoliska ”Hours”. Liknande stämningar och ljudbilder ligger till grund och skapar en sammanhållen och lyrisk atmosfär som dominerar hela skivan.Musik och text är skriven av pianisten och sångerskan Fanny Gunnarsson. Gruppen har sedan starten 2014 släppt två fullängdsalbum och senast en EP, vilka alla fått bra mottagande av både press och publik och etablerat kvartetten på den svenska jazzscenen. “Share Your Past” (2019) blev gruppens tredje release, innan dess ”Mirrors” (2017) samt debutskivan ”Same Eyes As You” (2014).

Med Night of Stars har bandet förstärkt och förfinat sitt uttryck från tidigare skivor. Musiken rör sig fritt mellan jazz, pop, atmosfäriska partier och drömska ljudlandskap. Det finns plats för många improvisatoriska inslag även om kompositionen alltid är i fokus. Lyhördhet, starka melodier och utmejslad harmonik har blivit gruppens signum och Fanny Gunnarssons roll som både pianist och sångerska gör att musiken kan ta olika riktningar beroende på vad som ska förmedlas. Texterna är ofta personliga och relaterbara i sin sårbarhet och bjuder in lyssnaren till att följa med på resan.