FEMFEST: Kulturkväll
19 november 2021 | 18:00
2021 års Feministiska Festival rivstartas på bästa sätt, — med en fullspäckad kulturkväll! Vi blandar högt och lågt, gråt och skratt och framförallt riktigt go stämning.
Invigningen trummas igång av självaste BAM – Bateria Malmö vars mäktiga musik hörs genom hela staden och får dig garanterat i gung!
Kvällen går vidare med ett samtal som presenteras av PAGE 28 med konstgruppen Ful om föreställningen Baba Karam, genom Jamileh och Khordadian i Queera dansminnen. Verket ställer frågor kring intimitet, mobilitet och vårt behov av att skapa rum för gemenskap som överbryggar fysisk distans, och personer från Ful kommer att samtala om queera och feministiska danspraktiker och dansminnen.
Vi kan därefter stolt presentera Julie Chikane med sin nya singel och aldrig förut visad musikvideo, låten är en hyllningslåt till hennes son och handlar om en mammas kärlek till ens barn vilket inte kan bättre presentera vår nästa akt: Mammorna*.
Tillsammans med Södra communityteatern kommer vi att ha en uppläsning av Alexandra Pascalidous Mammorna. Detta är en stafettläsning som tidigare skett i hela Sverige och görs av olika lokala nyckelpersoner.
Därefter trappar vi upp takten med Kvinnliga situationen, ett Malmö baserat hiphop crew som lyckas med konststycket att vara både samhällskritiska och samtidigt få dig att dansa.
Vill du fortsätta dansa?
Boybend’s back! – all right! Boybend skakar om könsnormerna medans du skakar dina lurviga. Kom och lyssna på skönsjungande osar, kasta dina underbyxor, lev ut ditt inre fan!
Mer info och program: https://feministiskfestival.
*Om Mammorna
Boken består av 21 intervjuer med mammor som förlorat sina söner i gängkrig eller i hatbrott i några av Sveriges förorter. Alexandra beskriver att det sällan- eller aldrig ges utrymme åt mammorna i Kortedala, Rosengård eller Rinkeby, de blir inte intervjuade när forskare eller media söker svaren på kriminaliteten i orten, trots att de bor och lever mitt i den. Inte förrän nu – den här boken är deras.
Boken bygger på berättelser från verkligheten om att få samtalet från polisen mitt i natten. Om att se sina barn växa upp som kriminella. Om utsattheten i förorterna och om det rasistiska våldet och dess offer. Om när ens barn skjutits till döds, eller bragt en annan människa om livet. Det handlar om sorg och saknad men också om barnen, ungdomarna, sönerna som ljuset och hoppet. Med högläsningen lånar fem samhällsbärare sin röst till mammorna.
Kanske är det inte bara mammorna som ska bära sorgen – kanske är det ett gemensamt ansvar.
Ni kan läsa mer om mammorna här: https://www.sodracommunity.se/