PUSSY RIOT

28 september 2023 | 19:00

Pussy Riot kommer tillbaka till Malmö den 28 september med det hyllade punkperformancet Riot Days. Föreställningen baseras på Maria Alyokhinas bok med samma namn, det är en personlig berättelse som samtidigt skildrar händelser i samhället. Den har turnerat över hela världen med mer än 200 stopp, och innehållet är under ständig förändring. I februari 2019 stod de senast på vår stora scen inför en nästan slutsåld salong. Mycket har hänt i vår nära omvärld sedan dess, och i medlemmarnas liv likaså.

Pussy Riot är ett ryskt feministisk protest- och konstkollektiv baserat i Moskva. Det grundades i mars 2011 då gruppen iscensatte oauktoriserade och provocerande punkkonserter på offentliga platser. Kollektivets lyriska teman inkluderade feminism, HBTQ-rättigheter och motstånd mot den ryska presidenten Vladimir Putin, som gruppen ansåg vara en diktator.

De blev internationellt kända när fem medlemmar ur gruppen genomförde ”Punk Prayer”-framträdandet inne i Moskvas Kristus Frälsarens katedral år 2012. Den 17 augusti 2012 dömdes därefter tre av medlemmarna – Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina och Ekaterina Samutsevich – för ”huliganism motiverad av religiöst hat”. Alla tre dömdes till två års fängelsestraff.

Mellan 2014 och 2016 spelade Pussy Riot in och släppte flera videor: ”Putin Will Teach You To Love The Motherland”, ”I Can’t Breathe” (uppkallad efter de sista orden som Eric Garner sa när polisen höll honom i ett strypgrepp på marken i New York City), ”Chaika”, ”Organs”, ”Make America Great Again”.

I december 2016 startade Maria Alyokhina och musikproducenten Alexander Cheparukhin ett nytt projekt – föreställningen RIOT DAYS (ursprungligen ”REVOLUTION”) – en pjäs baserad på Alyokhinas bok ”RIOT DAYS”. Senare har boken ”Riot Days” publicerats i Storbritannien, USA, Australien, Tyskland, Frankrike, Japan, Brasilien, Tjeckien och Ungern.

Riot Days-föreställningen produceras av Alexander Cheparukhin och regisseras av Yury Muravitsky – en av de ledande ryska teaterregissörerna och nuvarande konstnärliga ledare för det legendariska Taganka-teatern i Moskva.

Föreställningen är en innovativ kombination av livemusik, teater och video. Det är en personlig berättelse om Alyokhina som medlem av Pussy Riot: aktionerna på Röda torget och i katedralen, gripandet, rättegången, fängelsestraffet. Innehållet i föreställningen ändras frekvent. Den lägger till nya avsnitt och nya sånger. Förföljelsen av politiska fångar, den ryska aggressionen mot Ukraina, allt detta återspeglas i projektet.

Riot Days har turnerat över hela världen och har genomfört över 200 föreställningar i stora delar av Europa, USA, Brasilien, Australien och Nya Zeeland. Projektet har fått prestigefyllda internationella utmärkelser, inklusive Herald Angel Award och Total Theatre Award vid Edinburgh Festival.

Mellan 2021 och 2022 tillbringade Maria Alyokhina över ett år i fängelse och under husarrest för att ha postat på sociala medier till stöd för den ryska oppositionsledaren Alexey Navalny, som förgiftades och sedan fängslades av Putins regim.

 

Personer involverade i Riot Days:
Maria (Masha) Alyokhina – författare, skådespelare
Diana Burkot (Kot) – sångerska, skådespelare, elektronik, trummor (en av de grundande medlemmarna i Pussy Riot, genomförde Punk Prayer i katedralen)
Olga Borisova – skådespelerska, sångerska, redaktör för Riot Days-boken
Anton Ponomarev – saxofon
Vasily Bogatov – video
Yury Muravitsky – regissör
Alexander Cheparukhin – producent, undertexter