Samba Touré

04 april 2023 | 19:00

En av Afrikas finaste gitarrister och mest suggestiva sångare, Samba Touré är en legend i sitt hemland Mali. Tourés uttrycksfulla röst, gitarrens bluesiga slingor och det stabila groovet från slagverket gör honom till en av de främsta representanterna för musiken från norra Mali.

Samba Touré föddes i en liten by, Dabi, strax utanför den legendomsusande staden Timbuktu. Han blev förtrollad av Ali Farka Tourés musik och började att spela gitarr i samma stil som honom. Det ena ledde till det andra och under lång tid kom han att spela med sin förebild, mästaren från Niafunke Ali Farka Touré. Det var han som inspirerade Samba Touré att utveckla ett eget blues-uttryck, varpå han startade bandet ”Fondo” i slutet på 1990-talet.

När det framgångsrika skivbolaget ”Glitterbeat Records” tog sig an Samba Touré 2013, kom den internationella karriären igång på allvar. De har gett ut fyra succéfyllda album tillsammans, nu senast ”Binga” som har fått lysande recensioner i världspressen. Musiken består av sublima kollektiva harmonier som upprepas om och om igen, slutligen har melodierna letat sig djupt in i ditt undermedvetna. Rytmerna har ett obevekligt groove och Samba Tourés gitarr brinner med ökensolens intensitet. Kom och upplev bluesmusik från dess källa!

På scenen:
Samba Touré: gitarr och sång
Djimé Sissoko: ngoni, tam
Souleymane Kane: calebass
Mamadou Sidibé: bas