INSTÄLLT – The deathdrive, or excess as mans being

18 mars 2020 | 19:00

Detta är vårens första andra seminarium i Anings återkommande föreläsnings- och seminarieserie som i vår är döpt till Psykoanalytisk Salong: död och estetik. Detta seminarium är det andra av fem.

Full titel: The deathdrive, or excess as mans being – The anthropological question answered by psychoanalysis.

Detta är vårens andra föreläsning i Anings återkommande föreläsnings- och seminarieserie som i vår är döpt till Psykoanalytisk Salong: död och estetik. Denna föreläsning är den andra av fem.

Denna föreläsning kommer att hållas på engelska. The lecture will be in English.

What is the difference between on the one hand human beings and on the other hand primates and mammals in general? This recurring question has received many answers. In fact, the fundamental assumptions of most human and social sciences implies an answer to the question: consciousness, the social, practice, discourse etc. And so do the speculative assumptions of psychoanalysis: the unconscious and the death drive, this “beyond the pleasure principle”. However, why is the drive conceived of as a death drive and what does the “beyond” of the pleasure principle mean? And why did these speculative and highly controversial concepts seem necessary to Freud? To suggest an answer, we need to focus on what assumptions Freud deemed necessary to leave behind. Rather than providing us with answers, the concept of the death drive reminds us of unanswered questions concerning man’s being.

Raising these questions is Kirsten Hyldgaard, Ph.D. in philosophy and lecturer at the Danish School of Education, Aarhus University.

(För dig vars begär för utforskande av existentiella och psykoanalytiska frågor går ännu längre rekommenderar vi att du tar en titt på vårt seminarium: https://www.facebook.com/events/218158902698768/)

Moriskans Bistro

Ät middag innan föreställningen!
Vår Bistro erbjuder mellanstora rätter inspirerade av det anatoliska köket, med inslag av nordisk kokkonst och lokala råvaror – perfekta att dela med ditt sällskap. 

Köket är öppet från kl. 17.00 – 22, ons – lör.
AW på fredagar 17-19
Boka Bord
Meny

Välkomna!