Moriska Paviljongen
En levnadsglad 115-åring!

Moriska Paviljongen, eller ”Moriskan” som byggnaden kallas i folkmun, är en av Malmös mest kända och kära byggnader. Byggnaden har under mer än ett århundrade haft en betydande roll för Malmös kulturliv och arbetarrörelse.

År 1891 köpte socialdemokraterna Folkets Park (tidigare privata parken Frans Suells park). Platsen blev snabbt en arena för politik och agitation, men också för förströelse och sillsexor. År 1901, i takt med att parken utökade sitt etablissemang, fick den polsk-judiske arkitekten Aron Wolff Krenzisky i uppdrag av arbetarrörelsen att rita ett nöjespalats i hjärtat av parken.

Byggnaden invigdes den 17 augusti 1902 som första året gick under namnet Moriska Restaurationen. I orientalisk stil och med sju torn utgjorde den en unik markör i Malmös stadsbild. Moriska Paviljongen skulle vara en plats för nöje och rekreation för dem som då inte kände sig välkomna i de etablerade borgerliga salongerna. Här blev det ”spill å dans”, underhållning och restaurang.

Genom åren har huset varit en plats för kultur, mat, nöje, fest, samtal, debatt och mycket mer. Storhetstiden var över på 1970-talet och efter flera decennier i dvala påbörjades under vårvintern 2011 en omfattande renovering av Moriska Paviljongen.

Den 16 juni 2011 slog Re:Orient upp portarna för det som är dagens Moriska Paviljongen.