Božo Vrećo Live! feat Marko Louis

28 september 2018 | 20:00

Božo Vrećo är en supermodern Sevdah-artist, som både revolutionerar genren och samtidigt utmanar den bosniska machokulturen. Musikstilen Sevdah är smäktande musik med texter om olycklig kärlek och längtan.

Sevdah, Bosniens Hercegovinas folkmusik, skapades för 500 år sedan och skrevs oftast av kvinnor med krossade hjärtan. Texterna handlar om olycklig kärlek och intensiva känslor. Det har varit en strängt traditionell musikgenre som få vågat förnya i över 60 års tid. Förrän nu.

Mot machonormen
Och det är just det att våga vara sig själv och vara öppen med sin sexualitet som gör Božo Vrećo till en av de mest kontroversiella artisterna på Balkan just nu. Klädd i kvinnokläder framför han ett kvinnligt kulturarv i ett machosamhälle, med egna och nyskapande Sevdahsånger.

Kämpar för jämställdhet
Han är både älskad och hatad, och anses vara något av en hbtq-revolutionär. Av sina fans ses han som en kämpe mot fördomar om homosexualitet, men som också någon som genom sina sånger försvarar kvinnans plats i samhället. Bozos texter handlar inte bara om smärta och olycklig kärlek utan har också ett bredare budskap om frihet.

Sevdalinka
Sevdalinka är en traditionell genre av folkmusik från Bosnien och Hercegovina. I musikalisk mening kännetecknas Sevdalinka av ett långsamt eller måttligt tempo och intensiva, emotionella melodier. Musiken är mycket genomarbetad, känsloladdad och sjungs traditionellt med passion och glöd. Kombinationen av orientaliska, europeiska och sefardiska element gör den här typen av musik unik i jämförelse med andra typer av folkmusik från Balkan.

Bozo-s energiska uppträdanden lämnar ingen oberörd. I Malmö ska Bozo uppträda tillsammans med Marko Louis – en av mest lovande Balkanmusiker.

Köp din biljett här: https://bit.ly/2NhVeMf

Moriskans Bistro öppnar kl. 19.00