Doc Lounge Malmö & Framtidsfestivalen: Citizen Jane + filmfrukost

16 september 2017 | 09:00

Välkommen på filmfrukost med Doc Lounge av Citizen Jane: Battle for the City tillsammans med Framtidsfestivalen!

I Doc Lounge-visningen med Framtidsfestivalen får vi följa Jacobs kamp mot modernismens stadsbygge, anpassat för ALLT annat framför människa. Vi pratar om hur våra framtida städerna kommer att fungera tillsammans med MKB Malmö och Malmö högskola. Hur kan vi applicera Jacobs teorier i framtiden?

Citizen Jane: Battle for the City
Matt Tyrnauer / USA / 2016 / 82 min
Språk: Engelska
Undertexter: Svenska

Slaget om New York på 1960-talet. På ena sidan står Robert Moses, stadsplaneraren med avsikten att riva halva New York för att bana väg för betongen. På andra sidan Jane Jacobs, den folkliga hjälten som gjorde sitt yttersta för att försvara parkerna, byggnaderna och i förlängningen det levande samhället.

På 50- och 60-talet rivs stora delar av New York – för att skapa modernistiska höghus, breda motorvägar, luft och ljus. Tusentals människor får flytta och de tidigare fyllda trottoarerna töms på allt sitt liv. Kvar blir en stenöken ingen vill vara i.

Journalisten Jane Jacobs ser faran med vad som pågår med sin älskade stad och frågar sig vad är egentligen en stad? Hon kommer fram till helt andra slutsatser än de rådande trenderna. I sin banbrytande bok »The Death and Life of American Cities« beskriver Jacobs på ett helt nytt sätt stadens komplexitet, och dess mänskliga danser.

SAMTAL: Hur fungerar den framtida staden?

Efter filmen välkomnar vi er till ett samtal om Jane Jacobs arv och framtidens städer. Tillsammans med Mary Toreld, grundare av galleriet FRANK och projektledare på MKB Fastighets AB, och Christina Lindkvist Scholten, docent i urbana studier på Malmö högskola, kommer vi ta framtiden på pulsen.

SAMARBETE: Framtidsfestivalen 2017

Framtidsfestivalen är en plats för att visa upp hur en hållbar värld skulle kunna se ut. Festivalen pgår mellan den 16-22 september och lyfter vi fram det positiva som händer i samhället, hyllar de som gör skillnad och ger verktygen så vi alla kan minska vår negativa påverkan på människor, djur och natur.

Information in English