Första Maj – Arbetarnas dag!

01 maj 2017 | 11:30

Moriska Paviljongen, eller ”Moriskan” som byggnaden kallas i folkmun, är en av Malmös mest kända och kära byggnader. Byggnaden har under mer än ett århundrade haft en betydande roll för Malmös kulturliv och arbetarrörelse.

Måndag den första Maj firas stort i Malmö Folkets Park med politiska talare, musik och samkväm. Moriska Paviljongen har öppet 11.30- 18.00 (eller senare) och erbjuder lunch från hummus/meze-köket, fika och bar.

År 1891 köpte Socialdemokraterna Folkets Park (tidigare privata parken Frans Suells park). Platsen blev snabbt en arena för politik och agitation, men också för förströelse och sillsexor. År 1901, i takt med att parken utökade sitt etablissemang, fick den polsk-judiske arkitekten Aron Wolff Krenzisky i uppdrag av arbetarrörelsen att rita ett nöjespalats i hjärtat av parken.

Byggnaden invigdes den 17 augusti 1902 som första året gick under namnet Moriska Restaurationen. I orientalisk stil och med sju torn utgjorde den en unik markör i Malmös stadsbild.

Moriska Paviljongen skulle vara en plats för nöje och rekreation för dem som då inte kände sig välkomna i de etablerade borgerliga salongerna. Här blev det ”spill å dans”, underhållning och restaurang. Det är det fortfarande idag 🙂

Genom åren har huset varit en plats för kultur, mat, nöje, fest, samtal, debatt och mycket mer. Idag drivs huset av Re:Orient – Nordens största producent av kultur från Mellanöstern och Balkan.

Ni är varmt välkomna in denna röda dag!