Kamasi Washington

16 november 2024 | 20:00

Kamasi Washington

Det hör tyvärr inte till vanligheterna att jazzmusiker blir folkkära nuförtiden, men letar man efter ett exempel så hittar man ett utmärkt sådant i Kamasi Washington.

Bandledaren, tenorsaxofonisten och kompositören har nämligen sedan sitt stora genombrott med det ambitiösa trippelalbumet ’The Epic’ från 2015 lyckats introducera en helt ny generation av lyssnare till fri, kompromisslös jazzmusik. Och även om det vore lätt att ange hans tidigare samarbeten, såsom arbetet med Kendrick Lamar på hans ikoniska skiva ’To Pimp a Butterfly’, som anledningen till hans popularitet så är det långt ifrån hela sanningen. Washingtons metafysiska, tålmodiga musik är nämligen oceaner ifrån både hiphop och popmusik. Snarare ser man i Washington en radikal förnyare av det spirituella arv som exempelvis John Coltrane lämnade bakom sig.

Trots att Kamasi Washington tvingats dras med förväntningarna som följer av att ha dubbats till jazzens stora räddare fortsätter han att navigera utan synbar rädsla, fördom eller cynism. ’Heaven and Earth’ från 2018, uppföljaren till den unisont hyllade debuten, blev också den överöst med superlativ och priser och nu har det blivit dags för det efterlängtade tredje albumet som är döpt till ’Fearless Movement’! Hittills har tre låtar delats varav den senaste är det transcendela samarbetet med André 3000 på låten ’Dream State’.

Den 15 november kommer jazzgiganten Kamasi Washington med band till Fållan i Stockholm och den 16 november spelar han på Moriskan i Malmö. Biljettsläpp fredag 19 april klockan 10.00.