Moriskan Soul Sessions pres: Balkan Jam

27 september 2018 | 21:00

Balkan Jam är tillbaka på Moriska Paviljongen!

Det är många som har längtat och nu är vi egentligen tillbaka, bättre än någonsin! Husbandet på Balkan Jam är alltid multiinstrumentalisterna Jesper Nordberg, Marko Jelača, Bajro Beganović & Zlata Wolim. Ibland kommer de också att gästas av andra stjärnor på Balkanmusikhimlen. Husbandet spelar alltid två kortare set och därefter är det fritt fram att jamma med!


Så ta med din darbuka, saz, bas, tombak, dragspel, garmon, daf, kanun, fiol, gitarr, ud, barbat, tanbur, klarinett, röst eller annat du vill musicera med och kom och spela med oss, sitt och njut eller dansa till den ljuva musiken! En hyllning till bland annat 7/8-dels-takten! Vi bjuder upp till sevdah, kolo, čoček, kyuchek, zaibek, rembetiko, tarab och mycket mer.
Jesper Nordberg (kapellmästare) är en ung kontrabasist, baserad i Malmö och Köpenhamn, där han studerar på Rytmiskt Musikkonservatorium. Han har arbetat med en rad framstående jazzmusiker i Malmö/Köpenhamn och är återkommande basist i husbandet på Mandagsklubben 5E i Köpenhamn, som blev utsedd till Danmarks bästa jazzklubb av Danish Music Awards 2018. Han har ett stort intresse för folkmusik från Balkan och har samarbetat med musiker som Lelo Nika, Miloš Nikolić, Boško Jović och George Mihalache.

Marko Jelača (trummis) flyttade till Malmö från Barcelona där han under 11 års tid varit aktiv som musiker med specialisering på frijazz, folkmusik och modern europeisk jazz. Född och uppvuxen i serbiska staden Ruma har han intryck från många olika musiktraditioner: allt från avant garde-musik, folklore från Balkan och bebop går att skönja i hans uppfinningsrika spel. Aktuell med filmmusik till en dokumentärfilm på uppdrag av Guldbaggebelönade filmskaparen Goran Kapetanović tillsammans med Jesper.

Bajro Beganović (basist), flyttade till Malmö för tio år sen. Han var kapellmästare för den ursprungliga MoPa Balkan Jam på Moriska Paviljongen. Bajro spelar också gitarr och trummor och producerar i den egna, lilla studion. Han har jammat med de flesta i stan och spelat i olika konstellationer och stilar. Han är med och driver klubben Urban Balkan, reparerar instrument, fotograferar och spelar in musikvideos.

Zlata Wolim (sång) artist, kompositör och musiker med många års erfarenhet av livespelningar i olika bandkonstellationer. Hon vann Svensktoppen Nästa med en av hennes självbiografiska låtar som bland annat handlar om vikten av att hedra sina rötter samt tacksamheten till det nya som sker och kommer in i ens liv. Hon har deltagit på många festivaler och har bland annat lett Queerallsången med 22 000 sjungande på West Pride. Parallellt med att vara en soloartist bidrar Zlata nu med sång till musiken som hon vuxit upp med på Balkan. Hon säger: ”Man kan ta bort Zlata från Balkan men man kan aldrig ta bort balkanmusiken från Zlata.”
Följ Zlata via FB:www.fb.com/artistenzlata

Lelo Nika Jr., dragspel. En sjätte  generationens musiker från en anrik musikerfamilj med rötter i Serbien. Representerade Sverige i Dragspelsvärldsmästerskapen 2012. Mycket respekterad dragspelare i den romska musikvärlden och rör sig med stor virtuositet mellan jazz, romsk folklore och världsmusik utan att förlora sin personliga stämpel på sin musik.