RIOT DAYS: Författarsamtal med Maria Aljochina (Pussy Riot)

16 november 2018 | 19:00

Samtal om ”Riot Days” av Maria Aljochina

Maria ”Masha” Aljochina är politisk aktivist, konstnär och medlem i Pussy Riot. Den 16 november kommer hon till Moriska Paviljongen för ett exklusivt författarsamtal, lett av Rojin Pertow – chefredaktör för Galago.

År 2012 framförde Pussy Riot sin låt ”Mother Mary banish Putin” inne i Frälsarkatedralen i Moskva och kallade detta performanceverk ”Punk Prayer”. Aljochina dömdes efteråt till två års fängelse med brottsrubriceringen ”huliganism grundad på religiöst hat” och skickades till ett av världens strängaste fängelser, en straffkoloni i Uralbergen.

Som politisk fånge kämpade hon för att förbättra villkoren för sina medfångar och efter fängelsetiden fortsatte hon med sitt arbete som aktivist och konstnär.

I biografin Riot Days berättar hon om aktionen i katedralen, rättegången, om fängelsevistelsen och hennes protester –  inklusive hungerstrejker – mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna som pågick i fängelset.

Med Riot Days ansluter sig Aljochina till en rysk tradition av dissidenter som skrivit från fängelset.

Riot Days är en stämningsfull, lyrisk bok med såväl ilska som cynisk humor. Aljochina blandar sin biografiska berättande med konversationer och sångtexter, transkriptioner från rättegången och dokument från fängelset.

Boken är en fascinerande skildring om att stå upp för jämlikhet, demokrati och allas lika värde, samtidigt som den är en hisnande och obehaglig samtidsskildring från demokratins förfall i dagens Ryssland.

I början av 2019 ger sig gruppen ut på Europaturné med en konsert/musikperformance-show som är baserad på boken ”Riot Days”. Showen förenar punk, electronica, teater, dokumentärfoto och protest och kommer till Moriska Paviljongen den 2 februari – Missa inte!

Läs mer om konserten HÄR

Biljetter: https://bit.ly/2wl1JWT
Författarsamtal – 100 kr
Konsert – 250 kr
PUSSY RIOTx2 (samtal + konsert) – 295 kr.